Nieuws

DSC02663.JPG
In2Afrika houdt op te bestaan

13-05-2021

 

Wow! Al een hele tijd niets meer vernomen van stichting In2Afrika? Dat kan kloppen. De afgelopen twee jaar was de stichting vrij inactief. Andere focus en doelen van ons als oprichters zijn daarvan de voornaamste oorzaak. We hebben daarom besloten om de stichting op te heffen. 

Wat doen we met het restvermogen (het deels door jullie gedoneerde geld dat nog op de rekening van de stichting staat)? Dat doneren we aan @Commonland, dat zich o.a. op het Afrikaanse continent inzet voor het behoud en herstel van landschappen en ecosystemen. We doneren het restvermogen specifiek aan het werk van Commonland in Zuid-Afrika. Wil je meer weten over wat Commonland doet? Check dan deze pagina.

Hier vind je de bevestiging van onze (en daarmee jullie!) donatie aan Commonland

 

Ten slotte; het was een heel mooi avontuur. De reis, de projecten en alles wat eruit is voortgevloeid. Dank voor je ondersteuning daarbij de afgelopen jaren!

Met veel liefde,

Jesse & Vincent

IMG-20190514-WA0011.jpg
Jaarverslag 2018 online

27-06-2018

 

In 2018 heeft de stichting zich gefocust op één specifiek project, wat op dit moment toeloopt naar zijn ontknoping. Vandaag publiceren we hier ons jaarverslag over 2018.

Bekijk het jaarverslag hier.

 

 

 

 

 
Jaarverslag 2017 online

12-04-2018

 

2017 was een jaar van relatieve rust rondom Stichting In2Afrika. Hoewel we veel kennis opdeden en ook beiden een aantal maanden op het continent verbleven, 

was de stichting minder actief. Desalniettemin publiceren we hier ons jaarverslag, en komt er binnenkort nieuwe beweging in onze activiteiten!

Bekijk het jaarverslag hier.

 

 

 

 

 
Jaarverslag 2017 online

12-04-2018

 

2017 was een jaar van relatieve rust rondom Stichting In2Afrika. Hoewel we veel kennis opdeden en ook beiden een aantal maanden op het continent verbleven, 

was de stichting minder actief. Desalniettemin publiceren we hier ons jaarverslag, en komt er binnenkort nieuwe beweging in onze activiteiten!

Bekijk het jaarverslag hier.

 

 

 

 

 
Jaarverslag 2017 online

12-04-2018

 

2017 was een jaar van relatieve rust rondom Stichting In2Afrika. Hoewel we veel kennis opdeden en ook beiden een aantal maanden op het continent verbleven, 

was de stichting minder actief. Desalniettemin publiceren we hier ons jaarverslag, en komt er binnenkort nieuwe beweging in onze activiteiten!

Bekijk het jaarverslag hier.

 

 

 

 

 
Jaarverslag 2016 gepubliceerd

08-02-2017

 

In2Afrika heeft jaar jaarverslag over 2016 gepubliceerd! In dit bestand kunt u zien waar In2Afrika zich het afgelopen jaar precies mee bezig heeft gehouden. Daarnaast valt ook voor iedereen te lezen waar wij onze middelen aan hebben uitgegeven. Oftewel: wat we met uw donatie doen!

 

Bekijk het (financieel) jaarverslag hier!

 

 

 

 

 

 
Het boek is dan eindelijk daar!

07-07-2016

 

Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar we hebben het gehaald! Na een intensieve crowdfunding campagne hebben we maarliefst 126% van ons doelbedrag opgehaald. Inmiddels is de eerste druk van het boek gedaan en krijgen alle donateurs in de komende tijd hun exemplaar in handen! Wij danken nogmaals alle funders die aan de campagne hebben bijgedragen.

 

En dan kan iedereen eindelijk alle verhalen lezen en alle beelden bekijken. In2Afrika - een tegengeluid in woord en beeld is een bundel vol verhalen, foto's, gedichten, portretten, gastbijdragen van Afrikaanse vrienden en nog veel meer, warmee we een ander beeld van Afrika willen laten zien.

 

Via de foto kan iedereen de digitale versie van het boek bekijken en bovendien een reactie achterlaten! Binnenkort kan iedereen die nog geen boek heeft bovendien een versie bestellen via bol.com. Daarover snel meer!

In2Afrika: een boek!

18-05-2016

 

In2Afrika komt met een boek: In2Afrika - een tegengeluid in woord en beeld. Met deze bundel vol verhalen, foto's, gedichten, portretten, gastbijdragen van Afrikaanse vrienden en nog veel meer, willen we een ander beeld van Afrika laten zien.

 

Na veel bloed, zweet en tranen is het boek klaar. We hebben alleen nog een klein beetje hulp nodig om het boek te laten drukken, zodat we de verhalen ook daadwerkelijk kunnen verspreiden. Hiervoor starten we een crowdfunding campagne op VoordeKunst. Als jij onze campagne steunt, kunnen wij het boek drukken, en krijg je automatisch een exemplaar!

 

Klik op het logo en bekijk onze campagne op VoordeKunst!

 

Interview Charles met Kirumira Umar, die een 3-jarige lerarenopleiding gaat volgen om docent te worden op Bussi Primary School

05-04-2016

 

Wat heeft jou gemotiveerd om een leraar te willen worden op Bussi Primary School, in plaats van ergens anders buiten het eiland?

Na mijn senior jaar werd ik betrokken bij het Elsus-project. Vanaf dit moment heb ik altijd de hoop en de wens gehad om mijn diploma in onderwijs te bemachtigen. Met dat diploma wilde ik ‘onze mensen’, de mensen van het eiland, onderwijzen. Ik zag namelijk het onderwijs op het eiland steeds minder worden. Steeds meer mensen gingen niet meer naar school, maar gingen in plaats daarvan bijvoorbeeld leren vissen. Dit waren vooral ook veel (voormalig) leerlingen van Bussi Primary School. Nadat ik had gehoord dat de Elsus Foundation een beurs beschikbaar wilde stellen voor een docent, wilde ik direct die persoon zijn. Ik wil graag de mensen van Bussi Island en Bussi Primary empoweren, door ze de mogelijkheid te geven goed onderwijs te volgen. Daarnaast wilde ik laten zien dat ook iemand van het eiland leraar kan worden, en de gemeenschap kan onderwijzen!”

 

Waar volg je nu je lerarenopleiding, en wat heb je tot nu toe zoal geleerd?

“Ik volg mijn opleiding op het Buloba Primary Teachers College. Ik heb tot nu toe onder andere geleerd hoe ik het beste kan omgaan met leerlingen, en in het bijzonder met leerlingen die een beperking hebben. Daarnaast hebben ze me geleerd hoe ik moet omgaan met leerlingen van verschillende achtergronden en met verschillende ideeën. In Uganda zijn er veel verschillende mensen, onder andere omdat ze tot verschillende stammen behoren.”

 

Je hebt natuurlijk ook je persoonlijke doelen. Wat zijn dingen die je, als je de kans krijgt, aan jezelf zou willen verbeteren?

“Mijn persoonlijke doelen zijn op dit moment sterk verweven met het onderwijzen en met Bussi Primary School. Na mijn opleiding zou ik graag het niveau van het onderwijs op Bussi Primary willen terugbrengen tot het oude niveau. Ooit was de school de beste van het eiland! Dus als ik mijn diploma haal wil ik eerst een goede docent en mentor worden op de school. Daarna wil ik mezelf nog meer toeleggen op onderwijs.”

 

En wat zijn dan je ambities, je doelen voor de verdere toekomst?

“Ooit zou ik zelf een eigen school willen beginnen. Daar kan ik kinderen belangrijke dingen leren, en zelfs andere leraren op mijn school laten werken. Naast leraar wil ik op deze school dan ook tutor worden, en daarna misschien wel proberen om diploma’s te halen zodat ik op college-level mag lesgeven! Ten slotte heb ik ook een idee om een speciale school op te richten voor leerlingen die niet goed presteren met leren op school. Hier kunnen ze dan speciale begeleiding krijgen en misschien andere dingen leren.”

 

En als laatste vraag, Umar: Waarom wil je zo graag op Bussi Primary lesgeven? Waarom vind je deze school zo fijn?

“Het zijn een aantal dingen. Ik ben er erg blij mee hoe de andere docenten me behandelen. Ze hebben respect voor me en helpen me, ook al ben ik nog geen volwaardige docent. Daarnaast vind ik het project (het Lunch voor een kind project, red.) op deze school heel goed. Ouders komen hierheen, werken samen en stoppen een hoop tijd in het project zodat hun kinderen kunnen helpen aan een betere toekomst. Het is belangrijk dat mensen hun hart hierin leggen.”

 

 

 

 

 

 

Vernieuwd beleidsplan

07-03-2016

 

Na onze reis en het doorontwikkelen van de relatie met alle verschillende projecten, zit stichting In2Afrika in een nieuwe fase. En daar hoort een vernieuwde visie op ons beleid bij! Vandaag publiceren we ons vernieuwde beleidsplan. Klik op de foto en lees over onze aangescherpte visie, missie, kernwaarden en hoe we dit alles willen realiseren!

 

 

 

 

 

 

Jaarverslag 2015 gepubliceerd

08-02-2016

 

In2Afrika heeft jaar jaarverslag over 2015 gepubliceerd! In dit bestand kunt u zien waar In2Afrika zich het afgelopen jaar precies mee bezig heeft gehouden. Daarnaast valt ook voor iedereen te lezen waar wij onze middelen aan hebben uitgegeven. Oftewel: wat we met uw donatie doen!

 

Bekijk het (financieel) jaarverslag hier!

 

 

 

 

 

 

Blijf op de hoogte via onze Facebook!

03-12-2015

 

In2Afrika probeert haar fora zoveel mogelijk actueel te houden. Op onze facebook-pagina kun je dagelijks op de hoogte blijven van de werkzaamheden van de stichting, en nieuws over Afrika! Daarom heeft deze website nu een live Facebook Feed, op de homepage, links in het scherm! Zelfs als je geen facebook hebt, kun je alles gewoon volgen!

 

 

 

 

 

Sishemo & In2Afrika

16-09-2015

 

Goed nieuws uit Zambia! Met de ondersteuning van In2Afrika en vermogensfonds Charitas heeft de Sishemo-foundation, een van onze projecten, ruim 600 nieuwe boeken kunnen aanschaffen voor de studenten van hun NorthGate-Academy. Dit stelt de kinderen in staat om de boeken ook mee naar huis te nemen, waardoor hun vorming niet stopt zodra ze de school verlaten! Geweldig nieuws!

 

Download hier ook Sishemo's statement over wat zij precies met de bijdrage doen.

 

In de toekomst zet In2Afrika de samenwerking met Sishemo voort, om te bekijken waar de partijen elkaar nog meer kunnen ondersteunen.

 

 

 

Intentieverklaring: In2Afrika nu, én in de toekomst

17-07-2015

 

Na 5 maanden is In2Afrika terug in Nederland. Onze reis is afgelopen, maar ons werk is dat zeker niet!

 

Omdat u zich misschien wel afvraagt wat er vanaf nu gebeurt met de stichting, haar projecten en uw steun, hebben we dit allemaal voor u op een rijtje gezet. Ook na onze terugkeer blijven we In2Afrika!

 

Download onze intentieverklaring hier: 

 

 

Project update: Penduka

25-06-2015

 

Project-update!

 

Met pijn in ons hart brengen wij verslag uit van ons laatste project hier in Windhoek, Namibie: Penduka. Dit project biedt honderden vrouwen uit de Katurara-gemeenschap een mogelijkheid zichzelf en hun families te ontwikkelen. Prachtige producten, een evenzo mooie locatie en veel geloof in eigen kunnen zijn de ingrediënten voor het succes van dit project.

 

 

 

Project update: Ubuntu Academy

17-06-2015

 

 

Project-update!

 

Ubuntu Academy barst van het talent. De Academy selecteert de meest talentvolle jeugd uit de townships van Kaapstad, en geeft hen een kans hun creatieve talenten te ontwikkelen. Wij waren erbij, en zagen met eigen ogen hoe talent zich ontplooit met de juiste kansen en ondersteuning.

 

Lees verslag en interview, en check de swingende foto's hier!

 

 

 

Afgevallen projecten

04-06-2015

 

Met nog twee projecten voor de boeg is In2Afrika aangekomen in land nummer 10, Zuid-Afrika. De oplettende volger had het wellicht al opgemerkt, maar onderweg zijn een aantal projecten waarmee we eerder een samenwerking waren aangegaan, afgevallen. Met Just Digg It, Smile4Afrika en het project Stedenband Genk hebben we in onderling overleg de samenwerking beëindigd. Soms vanwege verschil van inzicht, soms vanwege logistieke issues.

 

Het maken van deze keuzes zorgt ervoor dat we onze aandacht nóg beter kunnen richten op onze 13 overgebleven projecten. Op naar de laatste twee: Ubuntu-Academy (Kaapstad) en Penduka (Windhoek)!

 

 

 

Project-update: Source Connection

21-05-2015

 

Project-update nummer 11!

 

De afgelopen drie dagen bezochten wij voor Source Connection verschillende landbouwprojecten. Source Connection en lokale partner Farming Gods Way proberen met nieuwe, organische technieken de Zambiaanse landbouw naar een hoger niveau te tillen. Een complex proces, met vele valkuilen...

 

 

 

Project-update: Stichting Ushamwari

09-05-2015

 

Project-update!

 

Drie dagen lang mochten we diep in de rurale gebieden van Zimbabwe meelopen met de nurses en docters van het St. Theresa's Hospital in Charandure Mvuma. In stichting Ushamwari werkt St. Theresa's samen met het Amsterdamse OLVG.

 

Een project met beperkte middelen en onbeperkte passie, in woord en beeld..

 

 

 

Project-update: Awaretrust

05-05-2015

 

Aangepaste project-update.

 

Hoewel AWAREtrust niet 100% binnen In2Afrika's filosofie van social development lijkt te passen, gingen wij toch aan de slag met de organisatie en haar werk voor dierenwelzijn in Zimbabwe. AWARE heeft namelijk meer raakvlakken met sociale ontwikkeling dan men zou denken...

 

Lees het verslag en bekijk de mooie beelden van het fantastische werk dat de organisatie doet.

 

 

 

Project-update: Sishemo

24-04-2015

 

Project-update!

 

De afgelopen twee dagen waren wij te gast bij de Sishemo Foundation. Het ongelofelijk enthousiaste team heeft ons vol overgave het werk laten zien dat Sishemo doet voor de leerlingen en hun families in de kwetsbare gebieden van Lusaka.

 

Lees hier de verslagen en interviews, en bekijk alle foto's!

 

 

 

Project-update: GKMT

21-04-2015

 

Project-update!

 

Zo'n 300 km van Lusaka bezocht In2Afrika Mpongwe, een klein stipje in de uitgestrekte Copperbelt-region. Hier bezochten wij de Nederlandse stichting GKMT, die zich vooral richt op praktisch beroepsonderwijs en de empowerment van de lokale gemeenschap.

 

Lees hier verslag en interview, en bekijk alle foto's van GCMF!

 

 

 

Project-update: World of Weaving

13-04-2015

 

Project-update!

 

In Dar es Salaam bezochten wij World of Weaving, een organisatie die weef-vrouwen in Tanzania "empowered" en zorgt dat ze hun kunde om kunnen zetten in levensonderhoud. WOW liet ons zien hoe business en social development hand in hand kunnen gaan.

 

Bekijk hier het verslag, interview en alle foto's!

 

 

 

Project-update: Arusha Future Stars Academy

07-04-2015

 

Project-update!

 

In Arusha hebben we de Arusha Future Stars Academy bezocht, een voetbalschool die voetbal met onderwijs verbind. Jongens en meisjes leren hier niet alleen beter voetballen, maar ook andere skills die hen in het leven vooruit helpen.

 

Lees hier het verslag, het interview met coach Thomas en bekijk de foto's van dit mooie project!

 

 

 

Blog: De waarde van nationale identiteit 

01-04-2015

 

 

Wij zijn Nederlanders, en daar zijn we trots op. Of je nu uit Zeeland of uit Drente komt, uit Groningen of uit Nattenhoven, toch voelen we ons allemaal Nederlander. En hoe hard een échte Limburgers soms ook kunnen afgeven op de mensen 'van doa boave', wanneer het Nederlands elftal speelt staan ze vooraan om de oranje leeuwen naar een overwinning te schreeuwen.

 

 

Dat het gevoel van nationale identiteit in Nederland heel sterk is merken wij eens te meer op onze reis door Afrika. Ten eerste aan onszelf. Hoewel we ons stiekem toch een beetje plaatsvervangend schamen voor de typische stijl waaraan je Nederlanders overal ter wereld uit een groep toeristen kunt plukken, betrappen we onszelf er tegelijkertijd ook op dat we toch een klein fortuin neertellen voor een potje pindakaas in een Ugandese supermarkt. En we durven ook nog op te merken dat het toch niet zo lekker smaakt als de Calvé van de Albert Heijn.

 

 

Veel sterker nog is het gevoel van Nederlandse identiteit onder de Nederlanders die zich in het buitenland vestigen: de expats. In Nairobi ontmoeten we Iris, een kennis van Jesse die in de hoofdstad van Kenia stage loopt bij de Nederlandse ambassade. Al snel komt het onderwerp op Nederland, heimwee en de Nederlandse identiteit. Uit Iris' verhalen wordt duidelijk dat de Nederlanders in Nairobi een sterk identeitsgevoel kennen. Het gevoel van 'samen in een ver land' maakt onvermijdelijk dat de Nederlanders hier elkaar veel opzoeken. Iedere koninginnendag, zo vertelt Iris, worden er grote feesten gegeven op de ambassades waarbij alle Nederlanders in de stad volledig uit hun bol gaan. En wanneer het Nederlands elftal speelt wordt dit, uiteraard, samen gekeken.

 

 

Een gevoel van nationale identiteit is niet alleen leuk voor feestjes en voetbalwedstrijden, maar de eensgezindheid die eruit voortvloeit is bovendien van groot belang voor het goed functioneren van een staat. In Afrika kan het contrast met Nederland soms niet groter zijn, en zorgt een gebrek aan nationale identiteit soms voor veel problemen. In Afrika is de nationale identiteit veel minder helder dan in Nederland. In de koloniale tijd zijn veel landsgrenzen door de machthebbers vaak lukraak getrokken, waarbij geen rekening werd gehouden met de grote diversiteit van het continent en de verdeling die bestond tussen stammen en religies. Mensen van verschillende stammen of geloven werden plotseling uiteen getrokken of juist samen geplaatst door een nieuwe landsgrens. In Sudan bijvoorbeeld waar we een maand geleden waren is het land verdeeld in het Islamitisch noorden en het Christenlijk zuiden en leven bovendien zo'n 597(!) stammen naast elkaar. Het gebrek aan gezamenlijke identiteit bij zoveel verschillende mensen die worden gedwongen samen in een staat te leven heeft een jarenlange verschrikkelijke burgeroorlog tot gevolg. Een ander voorbeeld is Nigeria, waar afgelopen weekend verkiezingen plaatsvonden. Het Islamitische, arme noorden en het Christenlijke, welvarende zuiden botsen over de leiding van het land. Doordat iedere politicus alleen maar bezig is met het zoveel mogelijk verrijken van zijn eigen stam, wordt democratie onmogelijk gemaakt.

 

 

Hoewel de gekte bij ieder EK of WK soms wel erg extreem is, is ons gevoel van nationale identiteit van grote waarde voor ons land. Hoewel we oplettend moeten zijn op groepen als de PVV die misbruik willen maken van deze identiteit, laat menig Afrikaans land zien tot welke problemen een gebrek aan onderlinge cohesie binnen een land kan opleveren. Het is Afrika moeilijk kwalijk te nemen, omdat veel landsgrenzen haar opgelegd zijn en deze landen sinds hun onafhankelijkheid soms nog maar 60 jaar de tijd hebben gehad om een nationale identeit te vormen. Gelukkig zijn er wel voorbeelden te noemen van landen die een omslag hebben weten te maken. Senegal, Benin en ook Botswana hebben door goed beleid een identiteit gecreerd die door veel inwoners gedragen word. Onder leiding van staatsvaders werd bewust een sterke overkoepelende cultuur gecreerd, wat de landen absoluut vooruit helpt.

 

 

Het gevoel van nationale eenheid dat in Nederland normaal lijkt en volgens sommigen dus overdreven vormen aanneemt, is alles behalve vanzelfsprekend. In veel Afrikaanse landen bestaat er een grote verdeeldheid die voor vele problemen zorgt tussen alle groepen binnen de grenzen van het land. Koesteren dus, die voetbal-koorts.

 

 

 

Project-update: Waste Pickers Alliance Uganda

24-03-2015

 

Project-update!

 

In2Afrika is vannacht alweer de grens naar het 5e land op de route overgestoken: Kenia. We nemen afscheid van Uganda met het tweede project in Kampala: Waste Pickers Alliance. Het verhaal van de Alliance maakt duidelijk hoe ontwikkeling soms tegen gewerkt wordt door politiek spel: lees verslag en interview, en bekijk de foto's!

 

 

 

Project-update: Lunch voor een Kind

20-03-2015

 

Project-update!

 

In2Afrika is nog maar net terug in Kampala van een 3-daags bezoek aan de Bussi Primary School op Bussi Island in het Victoria meer. Hier probeert het Lunch voor een Kind project de leerlingen op de school van een dagelijkse lunch te voorzien, en ook hun onderwijs te verbeteren.

 

Bekijk hier ons verslag, het interview met Joram Ndagga en veel mooie foto's

 

 

 

Project-update: Humanity Helping Sudan

16-03-2015

 

Project update!

 

Na 5 dagen verlaten wij Gambella, gelegen in Oostenlijk-Ethiopie, tegen de zuid-Sudanese grens. In Gambella hebben we bij het Humanity Helping Sudan-project geinventariseerd waar zij steun nodig hebben in hun ontikkelingsprojecten voor de regio.

 

Bekijk hier ons (kritische) verslag, het interview met de mensen van HHS en natuurlijk alle foto's!

 

 

 

Project-update: Green Dessert Farm

20-02-2015

 

Project-update!

 

Deze week zijn we te gast geweest bij ons eerste project, de Green Dessert Farm vaan Zakaria Ezz Labib in Minya, Egypte. Inmiddels hebben we alle verzamelde indrukken en materiaal verwerkt.

 

Een uitgebreid verslag, een interview met Zakaria en alle foto's zijn nu onder project #13 te lezen en bekijken!

 

 

 

Blog: Tahrir in relatieve rust.

14-02-2015

 

Vandaag waagden wij ons aan een bezoek aan een sinds 2011 wereldberoemde plek. “Waagden” inderdaad, want deze plek is niet bekend geworden door uitsluitend vrolijke berichten. Het Tahrir-plein was begin 2011 het toneel van de opstand tegen toenmalig president Hosni Mubarak. Het afzetten van Mubarak was een voorname slag in wat men de 'Arabische Lente' noemt. 4 jaar later staat het Tahrir-plein niet bekend als de meest toegankelijke plek en komt het alleen nog in het nieuws bij nieuwe protesten. Maar ook op en rond Tahrir gaat het leven gewoon door. Laat je dan ook niet afschrikken door mobiele roadblocks en prikkeldraad. Wij zouden zeggen: Ga naar Tahrir toe zodra je de kans hebt, kijk goed om je heen en laat op je inwerken wat er op dit plein gebeurt is. Tahrir is allang geen war-zone meer. Deze indrukwekkende plek vermijden zou wat ons betreft eeuwig zonde zijn.

 

Het Tahrir-plein is een bijzondere plek die in 360graden een overzicht van de Egyptische geschiedenis laat zien. Aan de noordkant van het plein is het Egyptische museum gelegen. Op het zuidwesten vinden we de Omar Makram moskee. Daarnaast overheidsgebouwen stammend uit de koloniale tijd die op dit moment door de huidige instanties als het Ministerie van Foreign Affairs en de Arabische Liga worden gebruikt, en ten slotte een keur aan moderne Westerse hotels en de American University of Cairo.

 

Op bijgevoegde foto ziet men hoe groot het contrast kan zijn. Het Egyptische museum (rechts) werd tijdens de opstand beschermd door een menselijke keten van opstandelingen, terwijl het hoofdkwartier van Mubarak's Nationale Democratische Partij (links) in brand werd gestoken. Het gebouw is op dit moment zwartgeblakerd en verlaten, en veel activisten vinden dat het in deze staat moet blijven als een herinnering aan het falen van het oude regime.

 

 

 

Blog: In2Afrika dan eindelijk in2afrika!

10-02-2015

 

Istanbul – Cairo:

 

Eindelijk zijn we dan op het Afrikaanse continent. Het waren volle dagen, voordat we van Turkije dan eindelijk naar Egypte vlogen. Vincent stuurde een jaar geleden nog in Istanbul, dus het waren ook dagen vol oude bekenden. Thee drinken, baklava eten en verhalen vertellen vulde onze twee dagen. Eigenlijk veel te kort. Een paar relexte dagen wel, als voorbereiding op wat komen gaat.

Caïro, namelijk, is een andere wereld, zelfs vergeleken met Istanbul. Warmer, een flinke laag zand op alle auto's en zo mogelijk nog meer chaos op de weg. Ons hostel stuurde ons zowaar een 'driver', nu ze bang waren dat hun Hollandse gasten de voordeur niet zouden halen wanneer ze op eigen houtje van het vliegveld zouden afreizen. Driver Mohammed leerde ons in zijn auto meteen de belangrijkste Egyptische lessen:

  • We zijn allemaal 'brothers'

  • Alles is hier beter dan in Turkije

  • Traffic very bad

  • Africa is een fantastisch continent

 

Toeval wil echter dat Mohammed wel nog nooit buiten Egypte geweest is, haha! Naar eigen zeggen houdt hij teveel van zijn land. Zijn trots maakt ons in ieder geval zeer benieuwd naar wat Egypte nog meer te bieden heeft. Dat mogen we vanaf morgen gaan beleven.

 

Over minder dan een week komt ook eindelijk ons eerste project in zich. Begin volgende week reizen we af naar Minya, waar we het Green Dessert Farm project zullen bezoeken! Tot die tijd dompelen wij ons onder in alles dat Egypte te bieden heeft en hopen wij nog zoveel mogelijk brothers te ontmoeten.  

 

 

 

 

Nieuw landenprofiel: Namibie

29-01-2015

 

Het laatste land dat wij met In2Afrika bezoeken, is Namibië.

Het land dat bekendstaat om zijn uitgestrekte woestijnlandschappen kent een lange koloniale geschiedenis. Pas sinds 1990 is de staat onafhankelijk.

 

Lees in het landenprofiel hoe Namibië de staat werd die het is, en wat de toekomst voor Namibië lijkt te gaan bieden!

 

 

 

 

Nieuw project: Smile4Africa

28-01-2015

 

Een nieuw project, de laatste voor ons vertrek.

 

In Bulawayo, Zimbabwe bezoeken wij Smile4Africa. Dit project zet zich specifiek in voor de kinderen in het land, wiens leven beïnvloed wordt door het HIV/aidsvirus. Smile4Africa voorziet in het onderwijs van de kinderen, en alles dat hen daarbij kan ondersteunen.

 

Lees snel verder op de projecten pagina wat Smile4Africa nog meer doet!

 

 

 

 

Nieuw project: Stedenband Francistown - Genk

26-01-2015

 

Project nummer #15!

 

In Botswana zal In2Afrika een ondersteunde rol gaan spelen in de stedenband tussen Francistown en de Belgische gemeente Genk. In Francistown zullen wij mee gaan kijken en denken voor de gemeente Genk, met de opzet en uitvoering van het nieuwe jeugdbeleid in de Afrikaanse stad.

 

Wat zijn momenteel de problemen en uitdagingen waar de jongeren in Francistown mee te maken krijgen? En wat is de rol van het jeugdcentrum bij mogelijke oplossingen en handvaten, met het oog op de toekomst? Allemaal vragen die In2Afrika voor de gemeente Genk gaat proberen te beantwoorden in Francistown.

 

Klik hier door naar de pagina van het project!

 

 

 

 

Nieuw landenprofiel: Zuid-Afrika

21-01-2015

 

Nieuw landenprofiel!

 

Vandaag het een na laatste en zuidelijkste land van onze route: Zuid-Afrika. De host van het WK in 2010 kent een bijzondere geschiedenis ten opzichte van de andere Afrikaanse landen, omdat Zuid-Afrika als het ware een dubbel koloniaal verleden heeft, mede dankzij haar bijzondere geografische positie.

 

Lees alles over Zuid-Afrika op de landenprofielen pagina!

 

 

 

Verslag jaarvergadering en financieel jaarverslag

20-01-2015

 

Terwijl onze reis over 1,5 pas begint, zit het eerste officiële boekjaar van Stichting In2Afrika er alweer op! Dit weekend heeft het bestuur haar jaarvergadering gehouden, waarbij onder andere het financieel jaarverslag werd gepresenteerd. Jaarverslag en jaarrekening zijn nu voor iedereen te lezen op de website onder 'de stichting'. En in 2015 gaat alles gewoon weer verder, dus blijf ons volgen In2Afrika!

 

Klik op de afbeelding om naar de download-pagina van het jaarverslag te gaan.

 

 

 

Nieuw project: Ushamwari

19-01-2015

 

Een nieuw project!

 

Het tweede project dat In2Afrika in Zimbabwe zal bezoeken, is het St. Theresa’s hospital in Mvuma, tussen Harare en Bulawayo. De Nederlandse stichting Ushamwari (dat vriendschap betekend) is de basis van een samenwerking tussen het Amsterdamse Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en drie Zimbabwaanse ziekenhuizen, waar St. Theresa’s er één van is. Samen zorgen zij voor een permanente uitwisseling van kennis en kunde.

 

Lees alles over het project op de project-pagine

 

 

 

Nieuw landenprofiel: Ethiopie

16-01-2015

 

Gister ons visum, vandaag een landenprofiel!

 

Ethiopië is een uniek Afrikaans land, want het is een van de weinige landen dat nooit is bezet door een koloniale heerser. Het land dat de grooste waterreserves in Afrika heeft, is ook een van de armste landen in de wereld. Ethiopië heeft een interessante geschiedenis van een van 's werelds langste keizer geregeerde staten.

 

Lees alles over Ethiopie op onze landenprofielen pagina

 

 

 

 

Nieuw project: Green Dessert Farm

09-01-2015

 

Nieuw project!

 

Via stichting Teje (NL) zijn we op het spoor gekomen van GDAD, de Green Dessert Association for Development. Deze association wil door middel van landbouwkundige ontwikkeling de levensstandaard van de Minya-regio in centraal Egypte verhogen. Na economische problemen gaan Stichting Teje en stichting In2Afrika het project opnieuw ondersteunen.

 

Lees alles over dit project, klik via de foto door naar de projecten pagina!

 

 

 

 

Nieuw landenprofiel: Botswana

06-01-2015

 

Nieuw landenprofiel!

 

Het negende land op onze tocht, is een land, volledig omgeven door land. Een land dat bekend staat om zijn diamanten en grote woestijnvlaktes. We hebben het dan natuurlijk over Botswana! In Botswana zal In2Afrika twee projecten bezoeken.

 

Lees snel het landenprofiel voor alle informatie over Botswana.

 

 

 

 

Nieuw project: Penduka

04-01-2015

 

Nieuw project!

 

Penduka in Windhoek, Namibie, werkt met vrouwen uit Katutura en andere gemeenschappen om levensonderhoud en betere kwaliteit van leven te ontwikkelen door middel van een focus op werk, vertrouwen, wederzijdse zorg en steun. Door de vrouwen te empoweren geeft men de vrouwen en hun gemeenschappen de kans een onafhankelijk bestaan de ontwikkelen.

 

Lees alles over Penduka op de project pagina!

 

 

 

 

Nieuw landenprofiel: Sudan

31-12-2014

 

Nieuw landenprofiel.

 

Het tweede land op onze reis is er een met een zeer zwaar recent verleden. Sudan is eigenlijk verdeeld in twee landen, noord- en zuid-Sudan dat in 2011 onafhankelijk werd. De burgeroorlog tussen noord en zuid heeft diepe wonden achtergelaten bij de inwoners van Sudan, en in Ethiopië bezoeken we een project dat deze wonden probeert te helen.

 

Lees meer op onze landenprofielen pagina!

 

 

 

 

Nieuw project: Just Digg It!

30-12-2014

 

Nieuw project!

 

Een interessante samenwerking tussen Dance4Life oprichters Dennis Karpes and Wessel van Eeden en prof. Peter Westerveld heeft geresulteerd in het Just Digg It project: een project dat een simpele techniek gebruikt om ontboste gebieden in Afrika weer groen te maken. In2Afrika bezoekt de eerste Hydrologische Corridor in Kenia en Tanzania! 

 

Meer over het project is te vinden op de projecten pagina.

 

 

 

 

Nieuw landenprofiel: Uganda

21-12-2014

 

Nieuw landenprofiel!

 

Dit maal is Uganda het onderwerp van gesprek, het land dat we als vierde aandoen op onze reis. Uganda is een land van dubbele ontwikkelingen: aan de ene kant economisch relatief sterk i.v.m. andere Afrikaanse staten, maar aan de andere kant nog steeds achter blijvend in democratisering en Human Rights.

 

Lees alles over Uganda op onze landenprofielen pagina!

 

 

 

 

 

 

Nieuw project: Awaretrust

15-12-2014

 

Nieuw project!

 

Wie Afrika zegt, zegt wildlife. Helaas brengen de grote dierlijke rijkdommen die het Afrikaanse continent herbergt ook een hoop problemen met zich mee. De natuurlijke leefgebieden van veel dieren worden steeds kleiner, en tropers en handelaars willen aan de dieren verdienen. Aware Trust is een organisatie die zich inzet voor het wildlife in Zimbabwe. Dit doet ze door onderzoek, hulpverlening en onderwijs met elkaar te combineren.

 

Lees meer over Awaretrust op de project pagina!

 

 

 

 

 

 

Nieuw landenprofiel: Zimbabwe

12-12-2014

 

Nieuw landenprofiel!

 

Zimbabwe is het volgende land op onze route dat we aan een uitgebreide profilering onderwerpen. Zimbabwe kent net als vele andere Afrikaanse staten een roerige geschiedenis, die getekend werd door het kolonialisme, en daarna door een zware strijd tussen de blanke en niet-blanke bewoners van het land.

 

Lees alles over Zimbabwe op de landenprofielen pagina!

 

 

 

 

 

 

In2Afrika in de krant!

11-12-2014

 

In2Afrika in de krant!

 

Gisteren, in de Dagblad de Limburger / Limburgs Dagblad van woensdag 10 december was er een groot artikel te vinden over stichting In2Afrika. Twee dagen eerder was een verslaggever van de krant in ons hoofdkwartier in Nattenhoven over de vloer. We hopen op deze manier nog meer mensen te bereiken met onze boodschap over Afrika!

 

Klik op de afbeelding voor het artikel.

 

 

 

 

 

 

 

Nieuw project: Source Connection

09-12-2014

 

Nieuw project!

 

Source Connection in Zambia is het volgende project dat officieel aan onze planning wordt toegevoegd. Source Connection’s motto is ‘kennis is de sleutel tot de toekomst’ en dit motto probeert men op zoveel mogelijk manieren in de praktijk te brengen, met name in onderwijs en landbouw.

 

Lees meer over Source Connection op de projecten pagina!

Nieuw project: GKMT

05-12-2014

 

Nieuw project!

 

Vandaag moggen we het project GKMT aankondigen: Geef de Kinderen van Mpongwe een Toekomst! GKMT is een initiatief van mevrouw Ton Korsten-Korenromp dat zich erop richt het volledige Mpongwe-district in Noord-Oost Zambia te ontwikkelen en zelfstandig te maken, op allerlei verschillende gebieden.

 

Klik hier door naar de projectpagina.

Nieuw landenprofiel: Egypte

30-11-2014

 

Nieuw Landenprofiel!

 

Na 3 landen uit het midden van het continent, is deze keer het land aan de beurt waar onze reis zal beginnen: Egypte. Egypte laat goed de diversiteit zien tussen de verschillende staten binnen het Afrikaanse continent. Bijna 4 jaar geleden begon in Egypte de Arabische Lente, maar zet deze door naar een zomer, of zakt ze in tot een herfst?

 

Lees meer op de landenprofielen pagina.

Nieuw project: de Sishemo Foundation

24-11-2014

 

Nieuw project!

 

Sishemo is een non-profit organisatie gevestigd in Lusaka, die als hoofddoel heeft het ondersteunen van mensen zodat ze het maximale uit hun potentieel kunnen halen, in alle facetten van het leven. Ondanks de focus op jonge kinderen, zet Sishemo zich ook in voor jong-volwassenen en volwassen mannen en vrouwen. Drive en passie is het beïnvloeden van zowel mensen als systemen, door het propageren van een op normen en waarden gebaseerde levensstijl. Sishemo implementeert deze kernboodschap d.m.v. drie kernactiviteiten die samen het operationale uiteinde van de instelling vormen:

1. ONDERWIJS

2. LANDBOUW

3. GEZONDHEIDSZORG

 

In de woorden van Sishemo: ‘Through education, our aim is to raise relevant 21st century leaders. Whit health we seek to create health awareness and good seeking health practices. The agriculture prong seeks to promote sustainable agricultural methods.’

 

Klik door naar de projecten-pagina en lees meer over Sishemo!

Stichting In2Afrika is officieel een ANBI!

21-11-2014

 

Het was al een tijdje officieus, maar vandaag mogen we het officieel aankondigen: stichting In2Afrika is officieel een ANBI! Na het doorlopen van een aantal procedures heeft de belastingdienst beoordeeld dat we officieel een Algemeen Nut Beogende Instelling zijn. Dit heeft een hoop voordelen voor de stichting, maar ook voor u als donateur en voor onze projecten!

 

Wat betekend het om een ANBI te zijn?

ANBI is een keurmerk van de belastingdienst voor organisaties die zich volledig inzetten voor het algemeen belang, en daarbij minimaal 90% van hun inkomsten daarvoor inzetten. Stichting In2Afrika heeft echter in haar statuten laten opnemen dat zij zelfs 100% van haar inkomsten ten goede laat komen aan de door haar geselecteerde projecten!

 

Naast dit keurmerk heeft de ANBI-status een aantal andere voordelen. Zo kunnen donateurs belastingvrij doneren en kan men een donatie volledig van de inkomsten- of vennootschapsbelasting aftrekken!

 

De ANBI-status heeft dus een hoop voordelen waarmee wij nog beter onze missie kunnen nastreven!

 

Nieuwe blog!

19-11-2014

 

Vandaag geen landenprofiel, maar een blog!

 

Een essay, met als onderwerp: grondstoffen in Afrika. De Afrikaanse bodem is enorm rijk, en is lijkt een enorm potentieel te hebben om het Afrikaanse continent te ontwikkelen. Industriele superpowers verliezen echter vaak het belang van Afrika uit het oog.

 

Wat moet er gebeuren om Afrika te laten profiteren van haar grondstoffen? Lees dit opiniestuk voor vragen en antwoorden!

 

De blog is tevens gepubliceerd op de website van FBBasic, the Urban Mining Company! www.fbbasic.com

 

Nieuw landenprofiel toegevoegd

10-11-2014

 

Nieuw landenprofiel!

 

Na Kenia en Tanzania is deze keer Zambia aan de beurt, het 7e land op onze route. In Zambia slaan zeer actuele politieke ontwikkelingen de klok, maar ook deze zijn omlijst door een jarenlange geschiedenis die het land gevormd heeft. Een relatief stabiele staat, die desalniettemin nog vele uitdagingen voor zich heeft.

 

Lees er alles over op de landenprofielen pagina!

 

Bankrekening geopend!

06-11-2014

 

Eindelijk!

 

Lang verwacht, maar gister is het dan gebeurt: Stichting In2Afrika heeft haar rekeningnummer officieel in gebruik genomen! Dit betekend dat iedereen die de stichting, onze missie, doelen en projecten een warm hart toedraagt vanaf vandaag een donatie kan doen op IBAN: NL11 RABO 0195 2105 14. Stichting In2Afrika zorgt ervoor dat 100% van de donaties bij haar projecten terecht komt.

 

Ga nu naar onze Support-pagina en doe je donatie! Ga met ons mee In2Afrika!

 

Nieuw project: World of Weaving

05-11-2014

 

Nieuw project!

 

We waren er al een hele tijd mee bezig, maar nu kunnen we het dan officieel aankondigen: World of Weaving in Dar Es Salaam is een van de projecten van In2Afrika! De missie van World of Weavers is het verbeteren van de economische, cultureel en sociale welzijn van Tanzaniaanse vrouwen door ze training te geven in textiel-ontwerpen en produceren en hun producten op de markt te brengen. In2Afrika is druk bezig te bekijken waar ze WOW op maat kan ondersteunen.

 

Check op de projecten-pagina project 6: World of Weaving!

 

Nieuw landenprofiel: Tanzania

29-10-2014

 

Een nieuw landenprofiel!

 

Deze keer wordt Tanzania onder de loep genomen, het zesde land dat we zullen bezoeken op onze reis. In totaal reizen wij 2 keer het land in. De eerste keer ter hoogte van Serengeti in het noorden, en later nog een keer over de lijn Mombassa – Dar es Salaam. We verlaten het land ter hoogte van Mbeya, waarna we onze reis in Zambia zullen vervolgen. In dit profiel lees je alles over de geschiedenis, de maatschappelijke problematiek en de ontwikkeling van Tanzania!

 

Klik nu naar de landenprofielen-pagina!

 

Stedenband Genk - Francistown

27-10-2014

 

Op onze verjaardag moet er natuurlijk gewoon aan In2Afrika gewerkt worden!

 

Vandaag waren wij te gast bij gemeente Genk. Deze gemeente heeft een stedenband met Francistown, een prachtige stad in Botswana. In samenwerking met Gemeente Genk zullen wij ook hier een project gaan opzetten.

Vandaag spraken we met hoofd van de Noord-Zuid dienst van de gemeente Genk, mevrouw Nadia R'Chid. Met haar hebben we gesproken over de band tussen de twee steden, en overlegd over de uitdagingen in Francistown, en hoe wij de gemeente erbij kunnen helpen deze aan te pakken. Zo kunnen de zowel Francistown als Genk ondersteunen, met hulp ter plaatse.

 

Snel meer over deze opzet!!

 

Emballage actie Jumbo Urmond

25-10-2014

 

Fundraising! 

Vandaag is de In2Afrika emballage-actie begonnen in de Jumbo-supermarkt in Urmond! De emballage-automaat in de supermarkt is volledig volgeplakt met logo's van onze stichting, en er is een speciale box geplaats waarin mensen de bonnen van hun lege flessen of kratten bier kunnen deponeren. Een ieder kan nu met zijn emballage een bijdrage leveren aan In2Afrika! Een extra motivatie dus voor de inwoners van Urmond en omstreken, om af en toe eens een drankje extra te doen.

 

Onze dank gaat uit naar de Jumbo in Urmond!

 

Nieuw project vastgelegd: AFS!

20-10-2014

 

Nieuw project vastgelegd! Op facebook kwam al voorbij dat we vorige week een interessante afspraak hadden met Alfred en Thomas van Arushu Future Stars Academy, maar nu mogen we officieel aankondigen dat we het project in Arusha, Tanzania zullen bezoeken. We zijn erg verguld met het vastleggen van dit project, en de komende tijd gaan we bekijken wat we voor deze mooie organisatie kunnen gaan betekenen!

 

Check de projecten-pagina voor veel meer info over dit project!

 

Country profile Kenia online!

16-10-2014

 

Het eerste landenprofiel is een feit! Nadat de winnaar van onze like-actie Kenia als eerste land heeft gekozen, publiceren we vandaag het landenprofiel van dit 5e land op onze route. Wat is Kenia voor een land? Waar leven de mensen en waar leven ze van? En welke problemen en uitdagingen zijn er in het land te vinden? U leest het in ons landenprofiel Kenia.

 

Kenia is een land met een kleurrijk verleden, maar ook recentelijk gebeurt er een hoop in het land! Na het lezen van dit profiel ben je helemaal op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in Kenia! 

 

in2afrika.nl binnenkort ook in 't Engels!

09-10-2014

 

Op veler verzoek! In de afgelopen dagen hebben we gemerkt dat er toch ook veel niet Nederlands-sprekende  bezoekers interesse hebben in ons project, en meer willen weten. Omdat we graag een internationaal publiek willen bereiken, inclusief onze Afrikaanse partners, hebben we op veler verzoek besloten om in de website een volledig Engelse versie op te nemen, waardoor de website ook in het Engels zal verschijnen. Op dit moment zijn we druk aan het vertalen, en naar verwachting zal de Engelse versie van de website binnen een paar dagen online komen! Join us In2Afrika

 

Good news for the non-Dutch that want to join us In2Afrika! After some requests and remarks from our audience, we have noticed that quite some people that are interested in our project, are non-Dutch. Because we would like to reach an audience both within and outside our home country, including our African partners, we have decided to add a full English translation to our website. At this moment we are busy translating the website, and our expectation is that in a few days the English website will be online. Join us In2Afrika!

 

Officeel Stichting In2Afrika!

06-10-2014

 

Akte getekend! Vandaag zijn we bij Metis Notarissen in Gulpen geweest om de notariele akte te tekenen die hoort bij het oprichten van onze stichting. Vanaf 06-10-2014 is In2Afrika dus officieel een stichting! De vorm van een stichting helpt ons om beter het werk te kunnen doen dat we graag willen doen. Onze dank gaat uit naar Metis voor de hulp bij het opzetten van de stichting. En nu weer aan de slag!

 

De eerste 4 projecten vastgelegd!

06-10-2014

 

De eerste 4 projecten zijn vastgelegd! HumanityHelpingSudan, Waste Pickers Alliance Uganda, Lunch voor een Kind en Ubuntu Academy zijn de eerste projecten die definitief vastliggen. De afgelopen maanden zijn we druk op zoek geweest naar projecten, verdeeld over het Afrikaanse continent, die voor ons een goed voorbeeld zijn van de Afrikaanse 'Civil Society'. De projecten zijn actief in veel verschillende sectoren, van humanitaire hulp tot dierenwelzijn, en van onderwijs tot afvalinzameling. Wat alle projecten met elkaar gemeen hebben is dat op kleine schaal Afrikanen zich verenigen om samen hun doelen en dromen te verwezelijken. Dat willen wij als Stichting In2Afrika in beeld brengen, en daar willen we bovendien een steentje aan bijdragen.
Met veel van de geselecteerde projecten hebben we inmiddels contact. De komende tijd gaan we deze projecten in beeld brengen, en bekijken hoe we elk project op maat kunnen ondersteunen. En meer dan 10 projecten zitten nog in de pijplijn! Klik via de foto door naar de projecten.